Objektiv’s greenscreen: wat het is, hoe het werkt en wat wij ermee kunnen voor bedrijfsvideo’s

Picture of Joost

Joost

Oprichter van objektiv, het productiehuis dat organisaties helpt bij video, animatie en Livestream / live streaming van A tot Z.

Greenscreens zijn populair. Ze worden door allerlei filmmakers gebruikt, door zowel kleinschalige hobbyisten als door de professionele filmstudio’s in Hollywood.

Maar, wat is een greenscreen nou eigenlijk? Hoe werkt het filmen met een greenscreen precies en wat zijn de mogelijkheden van een greenscreen? In deze blog vertellen wij er meer over.

Wat is een greenscreen?

Een greenscreen is precies wat de naam al zegt; een groenscherm of egaal oppervlak. Hierbij gaat het niet zozeer om een speciaal soort materiaal van het scherm. De kleur groen is de belangrijkste eigenschap van een greenscreen. Daarnaast is het essentieel dat het scherm van een greenscreen strak is gespannen en er dus geen kreukels zichtbaar zijn. 

Waarom is een greenscreen eigenlijk groen?

Nu we weten wat een greenscreen is, resteert de volgende vraag: waarom is een greenscreen eigenlijk groen? Dat zit zo, groen is een hele opvallende en duidelijke kleur. Dit is belangrijk voor de bewerking van de achtergrond. Want, het bewerken en aanpassen van de achtergrond met een greenscreen is precies wat je wilt!

Daarnaast komt de kleur groen in principe niet van nature voor in ons uiterlijk. Dit is belangrijk omdat bij gebruik van een greenscreen de groene kleur wordt weg gefilterd bij de montage door de computer. Alles met de kleur groen, in dit geval het greenscreen, wordt onzichtbaar gemaakt en kan op deze manier worden vervangen met iedere denkbare achtergrond. Op deze manier blijft de spreker voor het greenscreen wel zichtbaar en kan de achtergrond worden aangepast.

Hoe werkt een greenscreen?

Een greenscreen is dus feitelijk gewoon een groenscherm, waarbij dit scherm en de groene kleur worden verwijderd tijdens de bewerking in de computer. Omdat deze specifieke kleur groen, namelijk chroma groen, van nature bijna niet voorkomt in ons uiterlijk blijft de spreker die voor het scherm staat dus duidelijk zichtbaar. Let er hierbij natuurlijk wel op dat de spreker voor het greenscreen geen kleding draagt met dezelfde kleur groen.

Met bewerkingssoftware is het mogelijk om de groene achtergrond van een greenscreen te vervangen door een andere achtergrond. Deze nieuwe, andere achtergrond wordt als een extra ‘laag’ over de onzichtbaar gemaakte groene achtergrond geplaatst. Het groene scherm van een greenscreen wordt dus vervangen, terwijl de spreker of andere niet groene objecten gewoon zichtbaar blijven. Qua achtergrondkeuze biedt een greenscreen dus talloze mogelijkheden.

Dit artikel gaat onder de video verder.

Bekijk hoe wij onze mobiele studio opbouwen

Wat kan je met een greenscreen?

Een willekeurige achtergrond instellen met behulp van computersoftware is dus precies wat je met een greenscreen kunt doen. Hierbij kan de achtergrond zo gek of juist professioneel en aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt als je zelf wilt. 

Als bedrijf of onderneming kun je dus veel baat hebben bij het inzetten van een greenscreen. Zo is het mogelijk om een bedrijfsvideo op te nemen met jouw bedrijfslogo als achtergrond. Daarnaast is het met een greenscreen bijvoorbeeld mogelijk om duidelijke productvideo’s of instructievideo’s te maken. Feitelijk kan een greenscreen voor iedere bedrijfsgerelateerde video worden toegepast.

Werken met een greenscreen: hoe gebruik je een greenscreen?

Wil je graag aan de slag met een greenscreen voor jouw bedrijf of onderneming? Dan is het belangrijk om te weten hoe je een greenscreen precies gebruiken. Het klinkt misschien eenvoudig; plaats een groen, strak gespannen scherm en begin met filmen. Echter, in de praktijk zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar rekening mee moet worden gehouden als je gaat filmen met een greenscreen.

1. Zorg voor goede apparatuur

Deze tip hebben wij al eens eerder gegeven en dat is niet zonder reden. Goede apparatuur is cruciaal als je een professioneel ogende video wilt creëren. Hieronder vallen uiteraard de beeld- en geluidsapparatuur maar ook de lampen. Zeker tijdens het gebruik van een greenscreen zijn lampen en met name de positie van de lampen ontzettend belangrijk.

Wij raden dan ook aan om minimaal 1 of 2 achtergrondlampen te gebruiken waarmee het greenscreen wordt uitgelicht. Wat betreft de voorgrondlampen maken wij het liefst gebruik van 3 lampen. Een hoofdlicht, een invullicht en een achterlicht. 

2. Bepaal de posities van het scherm, de spreker(s) en de apparatuur.

Wanneer je over alle benodigde apparatuur beschikt is het belangrijk om dit alles nauwkeurig op te stellen. Hierbij is het belangrijk om de achtergrond, het greenscreen in dit geval, apart te verlichten van de voorgrond. Begin hier ook mee, waarna vervolgens de lampen op de voorgrond worden geplaatst en afgesteld op de positie van de spreker.

Gebruik daarnaast bij de cameraopstelling een camerastatief voor het beste resultaat. De spreker komt vervolgens in het midden voor de camera te staan. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk schaduwen te zien zijn op het greenscreen.

3. Filmen met het greenscreen

Als de apparatuur en posities van de apparatuur en spreker(s) zijn bepaald, kun je gaan filmen met het greenscreen. Let er hierbij op dat het greenscreen goed verlicht is, maar niet lichter dan de spreker op de voorgrond. Als dit wel zo is kun je last krijgen van reflecterend groen licht wat ten koste gaat van het eindresultaat.

4. Bewerken en monteren van de beelden

Nadat je gefilmd hebt voor het greenscreen komt de laatste, belangrijkste stap: de bewerking en montage van de beelden. Zonder deze stap heb je slechts staan filmen voor een groen doek. Tijdens de bewerking komt het greenscreen past echt tot leven.

Wat betreft de bewerking en montage verschillen de mogelijkheden per softwareprogramma. Met name de professionele programma’s bieden zeer veel opties. Al zijn deze programma’s ook een stuk ingewikkelder om te begrijpen. Daarbij vragen deze programma’s ook meer computerkracht dan de kracht van een gemiddelde laptop.

Daarnaast vereist beeldmateriaal opgenomen in een lagere kwaliteit een zwaardere bewerking dan beelden die zijn opgenomen in hoogwaardige kwaliteit. Kortom, professionele apparatuur en software worden dus aangeraden wanneer je aan het werk gaat met een greenscreen. Mits je een professioneel eindresultaat wilt natuurlijk.

Geen zorgen, als full service video marketingbureau gevestigd in Den Haag helpen wij van Objektiv jou hier uiteraard graag bij van A tot Z.

Een greenscreen kopen of niet?

Ben jij net als ons zo enthousiast geworden over greenscreens, maar wil je zelf liever niet een greenscreen kopen? Geen probleem! Wij komen graag filmen bij jou op locatie met onze greenscreen. Zo creëren we toch jouw professionele greenscreen video zonder dat je hier zelf een greenscreen voor hoeft aan te schaffen.

Een greenscreen op locatie

Onze greenscreen kan overal op locatie worden uitgerold. Ideaal voor jouw bedrijfsvideo’s, het filmen van promotievideo’s of presentaties. Met een greenscreen is alles mogelijk.

Hierbij verzorgen wij uiteraard de gehele productie, inclusief de benodigde apparatuur en de bewerking. Vertel ons wat jouw ideeën zijn en wij realiseren een professionele video afgestemd op jouw wensen. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Gratis intake

Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.