De trends op het gebied van video content voor 2022

Picture of Joost

Joost

Oprichter van objektiv, het productiehuis dat organisaties helpt bij video, animatie en Livestream / live streaming van A tot Z.

Video content is in 2021 wederom ontzettend populair gebleken. Het aantal internetgebruikers dat dagelijks video content consumeert blijft stijgen. Ook in het bedrijfsleven worden de verschillende vormen van video content steeds meer ontdekt en toegepast. Met name op het gebied van marketing en (arbeidsmarkt) communicatie zijn de mogelijkheden groot.

Vanuit objektiv verwachten dan ook dat de toepassing en populariteit van video content komend jaar zal blijven groeien. Om je alvast een voorproefje te geven van wat je het komend jaar allemaal kunt verwachten, lichten wij in deze blog graag een aantal trends toe op het gebied van video content voor 2022.

Live video

Live video en live streaming zijn sinds het coronavirus en de bijbehorende maatregelen enorm gestegen in populariteit. Ondanks dat deze trend een logisch gevolg is van de maatregelen tegen de verspreiding van het virus, hebben de voordelen zich in deze periode meer dan bewezen.

De verwachting is dan ook dat het live filmen en streamen van evenementen een blijvende trend zal zijn voor 2022.

Wat live video’s kunnen betekenen voor een organisatie, is het aantonen van authenticiteit en kennis over je vakgebied. Door live te communiceren met het publiek creëer je een gevoel van vertrouwen, ervaring en openheid voor interactie.

Daarnaast vergroot je met het live streamen van jouw event of webinar je bereik aanzienlijk. Iedere geïnteresseerde met een werkende internetverbinding is tenslotte in staat het te volgen. 

Interactieve video’s

Een belangrijk aspect voor succesvolle video content is de interactie met de kijkers. Interactieve video’s worden niet alleen bekeken door het publiek, maar zij hebben ook inbreng op de inhoud van de content. Op deze manier vergroten interactieve video’s de betrokkenheid onder het publiek enorm.

Bovendien is zowel de vraag als het aanbod naar interactieve video’s groter dan ooit. Kijkers willen graag in contact komen met de thema’s die zij interessant vinden en men wil zelf de keuze maken wat te zien of waar over wordt gepraat. Interactieve video’s spelen hier op in en daarom is het de verwachting dat deze trend zich zeker zal doorzetten in 2022.  

Bekijk hoe wij onze mobiele studio opbouwen

Een goed voorbeeld van interactieve video’s zijn webinars en online talkshows.

Explanimation

De populariteit van explanimation video’s is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen en de verwachting is dat deze trend op het gebied van video content ook in 2022 zal blijven groeien.

Explanimation video’s zijn populair vanwege de efficiëntie, duidelijkheid en het gemak om naar te kijken. Men kijkt tenslotte liever naar een informatieve en eenvoudige animatievideo dan naar een doorsnee presentatie. Zeker als het gaat om een ingewikkeld en complex proces.

Dat explanimation video’s een succes zijn blijkt wel uit cijfers gepubliceerd door Hubspot. Maar liefst 94% van alle kijkers geeft aan graag naar explanimation video’s te kijken om meer te weten te komen over een product, waarvan zelfs 84% vervolgens direct een aankoop doet. 

SEO video’s

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel de vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines. Hoe hoger een website in de zoekmachines staat, hoe beter deze wordt gevonden en hoe meer bezoekers er zullen zijn.

Vanwege de populariteit van video content is video een steeds belangrijker middel geworden voor een goede score in de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om video content altijd te ondersteunen met tekst en zoekwoorden zoals een goede titel, tags en (sub)topcis. Men zoekt immers aan de hand van zoekwoorden.

Daarnaast is het belangrijk om video content te leveren van meerwaarde, hoge kwaliteit en authenticiteit. Video’s die graag worden bekeken en veel worden gedeeld doen het dan ook goed en scoren daardoor hoog in de zoekresultaten. Interactieve video’s en explanimation video’s zijn hier goede voorbeelden van.

Alhoewel er momenteel nog niet altijd aan de SEO-waarde van video content wordt gedacht, krijgt dit wel steeds meer aandacht. De verwachting is dan ook dat de trend rondom SEO video’s in 2022 sterk zal toenemen.

(Zakelijk) vloggen

Bloggen is iets wat al langere tijd wordt gedaan door veel grote en kleinere bedrijven. Daarbij staat het bijhouden van een blog er om bekend van grote meerwaarde te zijn voor de SEO score van een website en het creëren van een sterk merk imago.

Vloggen, oftewel bloggen via video, kan worden gezien als de volgende stap op het gebied van bloggen. Video’s zeggen vele malen meer dan woorden en daarmee kan een vlog ook veel meer zeggen dan een blog, zeker wanneer de vlog geoptimaliseerd is voor een goede SEO score.

(Zakelijk) vloggen zal naar verwachting dan ook een belangrijke trend zijn in 2022. Het regelmatig plaatsen van interessante vlogs over jouw bedrijf, producten of diensten via bijvoorbeeld een YouTube kanaal draagt ongetwijfeld bij aan een succesvolle marketing strategie.  

360° video

De toepassing en populariteit van 360° video’s is in de afgelopen periode enorm gestegen. Deze vorm van video content, waarbij de kijker als het ware volledig rond kan kijken, zal naar verwachting een grote rol gaan spelen in de komende jaren.

Zeker na de recente bekendmaking van Facebook, waarin is aangekondigd dat het gigantische techbedrijf zich in de toekomst gaat focussen op de ontwikkeling van de metaverse. 360° video mag daarom zeker niet ontbreken in dit rijtje van trends op het gebied van video content voor 2022. 

Professionele video content voor jouw organisatie

Wil je graag aan de slag gaan met video content? Bijvoorbeeld in de vorm van live video’s, een webinar, een online talkshow of animatie? Wij van objektiv helpen en denken graag met jou mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Gratis intake

Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.