Interne communicatie en podcasts: waarom medewerkers hier dol op zijn

Picture of Joost

Joost

Oprichter van objektiv, het productiehuis dat organisaties helpt bij video, animatie en Livestream / live streaming van A tot Z.

Podcasts doen het ontzettend goed bij een zeer grote doelgroep. Jong en oud, voor iedereen is er wel een interessante podcast.

Het kijk- en vooral luistergemak van een podcast, in combinatie met de eindeloze onderwerpen die aangesneden kunnen worden maakt het enorm populair. Een goed voorbeeld van een onderwerp dat uitstekend kan worden behandeld in een podcast is de interne communicatie, waarbij medewerkers zélf een hoofdrol spelen en de doelgroep zijn.

Veel (zakelijke) podcasts richten zich op externe doelgroepen, ook wel (potentiële) klanten. Toch is het ook juist de eigen organisatie en het personeel waar veel aandacht naartoe moet gaan. De medewerkers zijn tenslotte de ziel van ieder bedrijf.

Waarom een podcast voor je medewerkers een goed idee is lees je in deze blog.

Een podcast voor interne communicatie, hoe werkt dit eigenlijk?

Een podcast neem je natuurlijk niet zomaar op. Zeker wanneer het plan is om in te zetten op een professionele podcast moeten er een aantal zaken goed worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de apparatuur en locatie. Niemand zit tenslotte te wachten op een moeilijk verstaanbare podcast. Er komt dus wel het één en ander bij kijken.

Geen zorgen, als full service videomarketingbureau uit Den Haag helpen wij jou uiteraard graag bij het opnemen van een professionele podcast voor interne communicatie. Zelfs op locatie! Benieuwd hoe wij dit doen? Neem gerust eens contact met ons op.

Goed om te weten wat betreft een podcast voor interne communicatie: niet iedere podcast of uitzending hoeft openbaar online te staan. Het is namelijk ook mogelijk om jouw podcast alleen te delen op het intranet of ander besloten platform. Op deze manier kan je de veiligheid en privacy van je medewerkers garanderen, wel zo prettig!

Dan nu de redenen waarom een podcast voor interne communicatie een goed idee is.

Verbeter de teambuilding met podcast

Een podcast kan in allerlei situaties en settingen worden opgenomen, waaronder een groepsgesprek. Een groepsgesprek met meerdere medewerkers, onder leiding van een host, is bijvoorbeeld een ideale manier om de teambuilding te verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan een fictieve case die wordt behandeld. Door ieders taken en verantwoordelijkheden te bespreken ontstaat een beter begrip onder de groep voor elkaars belangen. Bovendien is de opname van een succesvol uitgewerkte case een goed voorbeeld voor de andere medewerkers of nieuw personeel.

Een podcast voor de onboarding

Door nieuwe medewerkers naar de podcast te laten kijken en luisteren krijgen zij alvast een beeld van het bedrijf en de huidige medewerkers. De verhalen van de huidige medewerkers van verschillende afdelingen zijn een goede manier om de bedrijfscultuur alvast te leren kennen. Op deze manier komt jouw organisatie al een beetje tot leven in het hoofd van de nieuwe medewerker.

Natafelen over bepaalde cases of situaties op de werkvloer

Een andere manier waarmee een podcast voor interne communicatie kan worden ingevuld, is door na te praten over bepaalde cases of situaties op de werkvloer. In tegenstelling tot het koffiezetapparaat of de lunchtafel, kan je met een podcast veel meer de diepte in gaan. Situaties die anders maar kort benoemd zouden worden, kunnen met een podcast wel de aandacht krijgen die ze verdienen.

Daarnaast biedt een podcast ook de perfecte gelegenheid om de diepte in te gaan en na te tafelen over een afgelopen bedrijfsevenement of webinar. Wat ging er goed en wat kan er beter? En belangrijker nog, waarom vonden de medewerkers het zo leuk? Of waarom juist niet? Bespreek het op een leuke, informele manier met elkaar en geef jouw event nog een extra staartje met een speciale podcast aflevering.

Geef je medewerkers een plek in de spotlights

Een podcast is de ideale manier om personen een stem en plek in de spotlights te geven. Dit geldt dus ook voor de medewerkers van je organisatie. Laat bijvoorbeeld een medewerker van een bepaalde afdelingen vertellen over wat hij of zij precies doet en hoe daar meerwaarde mee wordt gecreëerd voor de organisatie. Laat bijvoorbeeld uitleggen waarom een bepaalde case of project zo uitdagend was en hoe hij of zij te werk is gegaan.

Daarnaast is een maandelijkse podcast een uitstekende manier om de ‘medewerker van de maand’ te benoemen. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het om iedere maand een medewerker vol enthousiasme en plezier te horen vertellen over zijn of haar functie en passie.

Geef extra kracht aan de bedrijfsmissie en -visie met podcast

Iedere organisatie heeft een eigen missie en visie. Dit is wat jouw bedrijf uniek maakt ten opzichte van de rest. Tenminste, dat is wel de bedoeling. In de praktijk blijkt dat veel medewerkers namelijk niet goed op de hoogte zijn van de eigen bedrijfsmissie en -visie. Vaak omdat ze simpelweg niet genoeg betrokken zijn.

Met een podcast kan je hier verandering in brengen. Door aan tafel te bespreken wat de missie, visie en kernwaardes zijn van het bedrijf wordt de bewustwording vergroot. Bovendien is de podcast door iedereen terug te kijken en luisteren.

Misschien zijn de huidige missie en visie lastig te bevatten en moeten deze nog wat aangescherpt of verduidelijkt worden. Door het erover te hebben tijdens de uitzending weet je wat er speelt onder werknemers en hoe men erover denkt.

Een podcast voor en door jouw medewerkers, op locatie

Enthousiast geworden over een podcast voor medewerkers en ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je nog vragen? Wij van Objektiv helpen jou graag. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Meer blogs

Gratis intake

Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.